65 de ani de la moartea lui Ferdinand Porsche

Pe 30 ianuarie s-au împlinit 65 de ani de la moartea lui Ferdinand Porsche, cel care a pus bazele companiei cu același nume.

Ferdinand Porsche. Credit foto: porscheromania.ro

Ferdinand Porsche. Credit foto: porscheromania.ro

Născut în Boemia, actualmente Cehia, renumitul constructor auto a fost pasionat încă din copilărie de mecanică și electricitate, obișnuind să lucreze ca ucenic la compania tatălui său.

În 1893, Ferdinand se alătură Concernului de Uzine Electrice Bela Egger & Co din Viena, ulterior intrând în serviciul furnizorului oficial al curții regale, Jacob Lohner. Astfel, ajunge să dezvolte automobilul Lohner-Porsche cu motoare electrice montate direct în roți – prima mașină cu tracțiune integrală din lume, cu care face senzație la Salonul Auto de la Paris din 1900. Tot Ferdinand Porsche inventeaza si primul automobil hibrid din lume, cu propulsie cu benzină şi electrică.

În 1906, Ferdinand Porsche își începe activitatea la Austro Daimler în Wiener Neustadt, unde profesează timp de 17 ani. Aici, vizionarul Porsche dezvoltă limuzine, camioane, motoare de avioane, un tren pentru armata imperială care se putea deplasa atât pe șosea, cât și pe șine și, nu în ultimul rând, construiește primul automobil sport cu două locuri – Sascha – cu care a obținut primul loc în competiția Targa Florio încă de la prima cursă.

Mutarea la Daimler, în Stuttgart, pe poziția de director tehnic are loc în 1923, iar din 1931, Ferdinand Porsche începe să lucreze pe cont propriu, la biroul său de proiectare din același oraș.

Anul 1933 este marcat de construirea renumitului automobil de curse Auto Union cu motor central cu 16 cilindri, urmând ca, un an mai târziu, Porsche să primească sarcina de a dezvolta Volkswagen, „mașina poporului”.

În 1938, Ferdinand Porsche pune bazele uzinei Volkswagen, însă, odată cu izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, de pe linia de producție a fabricii ies autovehicule militare. Încă din timpul războiului, biroul de proiectare Porsche este mutat la Gmünd în Austria, iar ulterior, în 1947, copiii acestuia, Ferry și Louise, înființează Porsche Konstruktionen GesmbH.

This entry was posted in Events and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *