Porsche a plasat un ”Schuldschein” verde de un miliard de euro

Porsche AG a emis până acum cel mai mare ”Schuldschein” – cupoane sau obligațiuni verzi cu o valoare de un miliard de euro. Este prima tranzacție de acest gen realizată de către un producător de mașini: fondurile vor fi utilizate exclusiv pentru refinanțarea proiectelor durabile. Porsche a emis acest Schuldschein verde în tranșe, oferind scadențe de cinci, șapte și zece ani, precum și rate fixe și variabile ale dobânzii. Cererea uriașă a dus la creșterea valorii stabilite inițial.

Toate clădirile recent construite au fost proiectate pentru eficiență energetică și termică maximă. Foto: Porsche

Toate clădirile recent construite au fost proiectate pentru eficiență energetică și termică maximă.
Foto: Porsche

„Am văzut că tot mai mulți investitori vor să investească fondurile în mod durabil. Prin acest program, le oferim o astfel de oportunitate”, spune Lutz Meschke, vicepreședinte și membru al Comitetului executiv pentru Finanțe și IT la Porsche. Fondurile obținute din această tranzacție vor fi utilizate exclusiv pentru finanțarea proiectului Porsche Taycan. Această mașină sport este primul automobil complet electric produs de Porsche. „Am reușit să emitem acest Schuldschein în condiții extrem de favorabile în actualul mediu al pieței de capital. Acest lucru arată nivelul ridicat de încredere pe care îl au investitorii în dezvoltarea pe termen lung a mărcii noastre și în compania Porsche”, spune Meschke.

Prin urmare, producătorul de mașini sport cu sediul în Stuttgart își continuă rolul inovator în segmentul de electromobilitate și durabilitate și în structura sa de finanțare corporativă. Porsche a identificat un portofoliu de proiecte verzi de peste 2,75 miliarde de euro. Din această sumă, aproximativ 55% se referă la costurile pentru instalațiile de producție eficiente din punct de vedere energetic, care contribuie la conservarea resurselor și 45% la costurile de dezvoltare. La momentul la care cupoanele au fost emise, compania alocase deja integral fondurile în contextul portofoliului de proiecte ecologice.

Porsche a supus durabilitatea portofoliului de proiecte ecologice și adecvarea acestuia pentru finanțarea ecologică, ca parte a actualului Schuldschein, la audituri externe riguroase – realizate printre altele de către cunoscuta agenție de rating ISS ESG și de către Inițiativa privind Îndatoririle față de Climă.

Cerere mare din partea investitorilor internaționali
La tranzacție au subscris peste 100 de investitori instituționali, cum ar fi bănci, fonduri de pensii și companii de asigurare. Cererea uriașă a investitorilor internaționali care nu au participat în trecut la programele Schuldschein realizate de Porsche a fost deosebit de încurajatoare. Aceasta a provenit în primul rând din regiunea Asiei. Tranzacția a fost organizată de Landesbank Baden-Württemberg, Bayern LB și ING. În plus, ING a oferit sprijin în calitate de „consilier verde” – expert în tranzacții ecologice Schuldschein.

Ca parte a strategiei sale de digitalizare, Porsche a participat și prin intermediul platformei de finanțare de la terți „Debtvision”. Creditorii își pot comercializa Schuldschein pe această platformă în mod eficient și transparent și cupoanele pot ajunge la o bază largă de investitori.

Proiectul Porsche Taycan s-a calificat pentru finanțare ecologică
Porsche Taycan complet electric constituie nucleul portofoliului de produse ecologice care s-a calificat pentru finanțare prin instrumente financiare ecologice. Acesta răspunde tuturor cerințelor stabilite de „Principiile obligațiunilor ecologice” din cadrul Societății internaționale pentru piețele de capital (ICMA) pentru utilizarea fondurilor din categoria „Transport curat”. Prin urmare, nu numai că rezultatul proiectului – automobilul sport fără combustie și fără emisii – este catalogat drept durabil, dar și dezvoltarea și proiectarea sa sunt caracterizate prin acțiuni durabile și de conservare a resurselor, precum și prin construcția de instalații și echipamente moderne.

Porsche Taycan complet electric constituie nucleul portofoliului de produse ecologice. Foto: Porsche

Porsche Taycan complet electric constituie nucleul portofoliului de produse ecologice.
Foto: Porsche

În fabrica de asamblare cu mai multe etaje dedicată modelului Taycan, sunt utilizate sisteme automate ghidate (AGV). Ele aduc o flexibilitate fără precedent procesului de producție. AGV-urile se deplasează pe o podea plată – spre deosebire de banda transportoare tradițională, sistemul transportor nu mai trebuie să aibă propriile fundații. Acest lucru reduce înălțimea clădirii și asigură că aceasta nu afectează negativ circulația aerului în zona Stuttgart-Zuffen-hausen. Toate clădirile recent construite au fost proiectate pentru eficiență energetică și termică maximă. Procesele de producție respectă principiul utilizării cât mai eficiente a resurselor.

Porsche Taycan va fi prezentat în septembrie și va fi lansat pe piață la sfârșitul anului. La nivel global, există deja peste 20.000 de cumpărători potențiali serioși pentru automobilul cu patru uși. Clienții potențiali și-au pus numele pe o listă de comenzi și au efectuat o plată în avans.

Alături de caracteristicile dinamice de conducere ale modelului Taycan, o infrastructură de încărcare extinsă este esențială pentru succesul pe termen lung al electromobilității. Porsche oferă soluții de încărcare inteligente atât pentru casă, cât și pentru drum. Platforma digitală Porsche Charging System permite accesul în toată Europa la aproximativ 70.000 de puncte de încărcare de la diverși furnizori și facturare centrală prin Porsche. În plus, sunt disponibile atât stații proprii de încărcare rapidă, cât și unele instalate în cooperare cu rețele de încărcare precum Ionity, în Europa, sau Electrify America, în SUA.

Informații suplimentare, precum materiale foto și video găsiți în Porsche Newsroom: newsroom.porsche.com.

This entry was posted in Business and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *