„50 ani de 917”, „50 ani de 914” si „10 ani de Panamera”

Trei jubilee, o aniversare importantă și un eveniment dinamic, intitulat „Heritage Experience” – 2019 promite câteva momente memorabile pentru Muzeul Porsche. Respectând angajamentul său de a da viață istoriei companiei, muzeul va expune, anul acesta, numeroși ambasadori pe patru roți ai mărcii în Porscheplatz din Stuttgart Zuffenhausen și la numeroase evenimente din întreaga lume.

Porsche Museum își va sărbători prima aniversare și va avea două expoziții speciale: „50 de ani de 917” și „50 de ani de 914”

Porsche Museum va sărbători două jubilee și va găzdui două expoziții speciale: „50 de ani de 917” și „50 de ani de 914”. Foto: Porsche


50 de ani de 917 
Jubileul uneia dintre cele mai puternice serii de modele din Zuffenhausen: Porsche 917 a fost prezentat publicului pentru prima dată în 1969, la Salonul Auto de la Geneva. Doar un an mai târziu, modelul 917, una dintre cele mai renumite mașini de curse din toate timpurile, a adus ”acasă” prima medalie dintr-o colecție de 19 medalii de aur obținute la Cursa de 24 de ore de la Le Mans. Muzeul Porsche va expune zece exemplare 917, de pe 14 mai pe 15 septembrie, în cadrul uneia dintre cele mai mari expoziții speciale pe care le-a găzduit vreodată: „Culorile vitezei – 50 de ani de 917”. Expoziția va oferi vizitatorilor oportunitatea de a admira îndeaproape o mașină emblematică din istoria motorsport a mărcii Porsche, având în vedere că primul Porsche 917 construit vreodată – cu numărul de șasiu 001 – va fi și el expus. Echipa de service a muzeului lucrează de ani de zile pentru restaurarea acestui model și aducerea lui la starea inițială, de la premiera mondială din 1969.

Echipa de la Muzeul Porsche a lucrat ani la rând să restaureze primul Porsche 917 la starea sa inițială, așa cum a fost lansat în 1969 Foto: Porsche

Echipa de service a Muzeului Porsche a lucrat ani la rând pentru a readuce primul Porsche 917 la starea sa inițială, de la lansarea din 1969. Foto: Porsche

50 de ani de 914 
În toamna anului 1969, modelul 914 a fost prezentat la Salonul Auto de la Frankfurt (IAA), fiind prima mașină sport de serie cu motor amplasat central din Germania. La acel moment, au existat două versiuni: modelul 914 cu motor cu patru cilindri, cunoscut ca VW Porsche și 914/6, cu motor boxer cu șase cilindri, sub numele de Porsche. Cincizeci de ani mai târziu, Muzeul Porsche dedică acestei serii o expoziție specială – „50 de ani de 914 – tipic Porsche” – care poate fi vizitată între 2 iunie și 7 iulie. În plus, duminică, 2 iunie, cluburile de proprietari de 914 sunt invitate la o întrunire în curtea muzeului, fiind așteptate peste 120 de exemplare 914 deținute de clienți.

Anul acesta, Porsche 914 va sărbători a 50-a aniversare Foto: Porsche

Anul acesta, Porsche 914 își va sărbători cea de-a 50-a aniversare. Foto: Porsche

Cu zece ani în urmă, constructorul de mașini sport a intrat pe un segment de piață cu totul nou, odată cu lansarea modelului Panamera – prima limuzină Porsche cu patru uși. Prezentat publicului pentru prima dată în 2009, în Shanghai, Panamera a inclus numeroase inovații tehnice, care nu mai fuseseră disponibile până atunci pe un model de lux de serie. Muzeul Porsche colaborează cu fabrica Porsche din Leipzig – care asigură întregul proces de producție, inclusiv construcția caroseriei și vopsitoria – pentru a comemora jubileul „10 ani de Panamera” cu o expoziție specială. În primăvara acestui an, opt exponate vor fi prezentate la centrul pentru clienți – de la primele prototipuri, până la modelul curent.

În 2009, Porsche a lansat modelul Panamera. În același an, producătorul de mașini a deschis noul muzeu din Zuffenhausen Foto: Porsche

În 2009, Porsche a lansat modelul Panamera și, în același an, a inaugurat noul muzeu din Zuffenhausen. Foto: Porsche

Muzeul Porsche la Goodwood și pe Circuitul Solitude
În acest an, fanii și entuziaștii Porsche se pot întâlni cu marca lor de suflet chiar dacă se află departe de Porscheplatz: prima oprire este târgul de mașini clasice Retro Classics, organizat chiar lângă Stuttgart, unde constructorul de mașini sport va expune, anul acesta, în Hala 1, în perioada 7-10 martie. Muzeul Porsche organizează, de asemenea, evenimentul intitulat „Heritage Experience”, prin care aduce la un loc vehicule, foști și actuali piloți de curse și constructori. O altă dată importantă în agenda Muzeului Porsche este „Festivalul vitezei” de la Goodwood, Marea Britanie, care are loc anul acesta între 4 și 7 iulie. La cea mai mare întrunire motorsport din lume, cea mai ușoară mașină de curse din Zuffenhausen va lua cu asalt faimosul „Hillclimb”, după o pauză de 51 de ani: cu caroseria sa subțire de plastic, cadrul său din aluminiu, discurile de frână din beriliu și rezervorul său sferic, 909 Bergspyder, construit în 1968, cântărește doar 384 kg. Porsche s-a înscris la categoria destinată mașinilor de curse a European Hillclimb Championship cu 909 Bergspyder în 1968. La cele două curse la care a participat, automobilul a trecut linia de finish pe locurile al doilea si al treilea.

Modelul 909 Bergspyder din 1968 va rula pe celebra „Hillclimb” din Goodwood, la „Festivalul vitezei” Foto: Porsche

Modelul 909 Bergspyder din 1968 va parcurge celebrul „Hillclimb”, la Festivalul vitezei de la Goodwood. Foto: Porsche

Vehiculele de curse și modelele istorice din colecția companiei vor fi în perfectă formă și gata să-și afișeze dinamismul tipic la „Solitude Revival”, în weekendul 20-21 iulie. Foștii piloți de curse și piloți de la uzina Porsche vor conduce modelele clasice de la Muzeul Porsche către legendarul Solitude Ring din Stuttgart. Ca un omagiu adus rutei originale, modelul de Formula 1 Porsche 804, din 1962, monopostul de Formula 2 Porsche 718, din 1960 și 550 Spyder din 1956 vor fi pilotate pe străzile închise special pentru această ocazie. Imediat după acest eveniment, Muzeul Porsche va participa la „Ennstal Classic” din Austria, în perioada 24-27 iulie, cu o selecție de mașini clasice. Participanții la eveniment vor fi martorii unui debut foarte special: după un proces extins de restaurare, întreprins de echipa de service a muzeului, Porsche 908/2 din 1969 va parcurge primii kilometri la Grand Prix-ul din Gröbming.

Porsche 804 va participa la „Solitude Revival” Foto: Porsche

Prototipul de Formula 1 Porsche 804 va participa la „Solitude Revival”. Foto: Porsche

Pentru a vă asigura că fascinația Porsche poate fi experimentată atât ca modalitate de relaxare, precum și live, constructorul de mașini sport va fi prezent din nou la Frankfurt Book Fair. În perioada 16-20 octombrie, „Ediția Porsche Museum” va prezenta o selecție largă de publicații proprii, alături de diverse colaborări cu edituri. Mai mult, materiale ample referitoare la cele două aniversări de 50 de ani – ale modelelor Porsche 917 și 914 – vor fi disponibile spre vânzare, pe tot parcursul anului, în librăria și la magazinul muzeului.

Muzeul își extinde oferta digitală pentru tinerii vizitatori 
Prin „Mission Future Heritage”, Muzeul Porsche urmează să-și extindă mijloacele moderne de comunicare a informațiilor despre patrimoniul Porsche și experiența sa în construcția de automobile. Pentru a crea un mediu de învățare extracurricular, muzeul pune la dispoziția tinerilor vizitatori materialul său educațional și în format digital, prin intermediul aplicației „Team Spirit”. Aceasta este concepută în jurul a trei teme principale – „Aerodinamică și construcție din materiale ușoare”, „Tehnologia motorului” și „Proiectarea automobilelor” – și se adresează elevilor din clasele 5-12. Tinerii pot lucra în echipe la muzeu, folosind aplicația de pe iPad-urile disponibile, pentru a rezolva diferite sarcini legate de istoria companiei, gama de modele și inovațiile tehnologice Porsche. În strânsă colaborare cu editura Klett MINT, conținutul aplicației a fost aliniat la curriculumul educațional pentru landul Baden-Württemberg. În anul școlar 2019/2020, tema despre viitorul electromobilității va fi adăugată în „Team Spirit”. O sesiune de învățare în „Team Spirit” durează 90 de minute și costă 75 de euro pentru o clasă de până la 30 de elevi.

Muzeul Porsche este deschis de marți până duminică, între orele 9:00 și 18:00. Mai multe informații, precum și datele de funcționare, actualizate în timp real, sunt disponibile online la www.porsche.de/museum.

This entry was posted in Porsche Museum and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *