Porsche incepe o colaborare cu fotograful newyorkez al vedetelor

Fotografii artistice din garajul Porsche: în perioada 19 mai – 2 septembrie 2018, ”Nederlands Fotomuseum” din Rotterdam va expune lucrările fotografului german, stabilit la New York, Martin Schoeller. În cadrul expoziției vor fi prezentate portretele a șase piloți Porsche LMP1, realizate de Schoeller în timpul Cursei de 6 ore de la Nürburgring din 2016, pentru care fotograful a câștigat numeroase premii. Colaborarea cu Martin Schoeller pentru expoziția ”Big Heads” reprezintă începutul unui parteneriat pe termen lung între Porsche și renumitul fotograf, alte expoziții și ședințe foto urmând a fi planificate în viitor.

Foto: Porsche

Foto: Porsche

Schoeller este unul dintre cei mai importanți fotografi contemporani de portret. Născut la Munchen în 1968, și-a început cariera la New York, alături de Annie Leibovitz. Portretele unor personalități și persoane publice precum Barack Obama, Angelina Jolie, Jack Nicholson, Angela Merkel și George Clooney au ajuns de referință în industrie și l-au consacrat. Marca distinctivă a lui Schoeller este realizarea portretelor de la o distanță foarte mică. În aceste cadre, fețele sunt luminate cu o lumină slabă de neon și surprinse întotdeauna din aceeași perspectivă: din față și ușor de jos în sus.

Martin Schoeller. Foto: Porsche

Martin Schoeller. Foto: Porsche

Pe lângă cele mai bune lucrări ale lui Schoeller, realizate pe parcursul a peste două decenii, vizitatorii expoziției ”Big Heads” din Rotterdam vor putea vedea rezultatul unui proiect foto extraordinar, din 2016. În timpul Cursei de 6 ore de la Nürburgring, fotograful a făcut portretele celor șase piloți Porsche de la clasa LMP1. Această ședință foto a avut loc imediat ce Mark Webber, Neel Jani, Brendon Hartley, Marc Lieb, Timo Bernhard și Romain Dumas au părăsit manșa prototipului de curse Porsche 919 Hybrid și au ajuns în studioul mobil al lui Schoeller, amplasat chiar lângă garajul Porsche. După ce au renunțat la cască și cagulă, piloții s-au așezat pe scaunul din spatele cortinei negre al mini-studioului, privind direct spre cameră. Scopul acestei ședinte foto a fost acela de a surprinde primele secunde de după finalizarea cursei. Portretele lui Schoeller surprind toate urmele pe care concentrația extremă și adrenalina le-au lăsat pe fețele piloților. Acest proiect a fost o premieră și pentru Schoeller: a fost pentru prima dată când a fotografiat sportivi în timpul unei competiții, când li se pot citi pe față emoții precum tensiune sau ușurare, bucurie sau frustrare.

Vorbind despre prima sa experiență pe o pistă de cursă, Schoeller a spus: ”Am vrut să simt, să înțeleg și să experimentez ce se întâmplă acolo – cât de epuizați sunt piloții la finalul competiției, cât de dezamăgiți sunt dacă pierd și cât de euforici dacă ies victorioși.”

Foto: Porsche

Foto: Porsche

Revista Porsche Christophorus a inclus toate cele șase portrete în ediția sa cu numărul 378, pe care a publicat-o cu șase versiuni de copertă – aducând, astfel, un omagiu artei lui Martin Schoeller – pentru prima dată în istoria sa de peste 65 de ani. A fost o premieră care i-a adus ediției numeroase premii. În 2016, Christophorus a câștigat locul al doilea la categoria ”Coperta Anului” în cadrul BCM, cel mai mare concurs european pentru publicații corporative. De asemenea, această ediție specială a fost aleasă câștigătoare a premiului ”Best of Best” în categoria ”Corporate Publishing”, la Automotive Brand Contest 2017, iar anul acesta, Consiliul German de Design a acordat ediției 378 din Christophorus premiul German Design Award 2018.

This entry was posted in Events and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *