Walter Rohrl si Porsche – o prietenie de un sfert de secol

În urmă cu exact 25 de ani, Walter Röhrl, cvadruplu campion la Monte Carlo Rally și dublu campion la World Rally Championship, s-a alăturat echipei Porsche pe post de consultant și reprezentant al mărcii.

Foto: Porsche

Foto: Porsche

Povestea lui Walter Röhrl cu Porsche începuse, însă, cu mult înainte de 1993. Prima sa mașină a fost un Porsche 356 rulat, iar ulterior, modelul 911 a devenit parte din colecția sa privată. În 1977, mașina sa personală de curse 911 a pregătit terenul pentru un contract cu echipa Fiat, iar în 1981, Walter Röhrl se afla la linia de start a Campionatului German de Raliuri la manșa unui Porsche 924.

Foto: Porsche

Foto: Porsche

În plin avânt al carierei sale excepționale ca pilot de raliu, Röhrl s-a implicat în dezvoltarea modelului supersport Porsche 959 și a tehnologiei de tracțiune integrală pentru Porsche 964. La semnarea contractului cu Porsche, în 1993, pentru a deveni reprezentant al mărcii și pilot în procesul de dezvoltare a noilor modele, una dintre condiții a fost aceea ca Röhrl să-i prezinte președintelui de atunci, Dr. Wendelin Wiedeking, ”adevărul necosmetizat despre toate etapele de dezvoltare a modelelor.” De atunci, Röhrl a participat la dezvoltarea și rafinarea unora dintre modelele emblematice ale mărcii – de la 959 și Carrera GT până la 918 Hybrid, la toate versiunile 911 și GT, precum și la Porsche Panamera.

Foto: Porsche

Foto: Porsche

Pilotul de 70 de ani din Regensburg a respectat întocmai, până în ziua de astăzi, angajamentul luat în 1993 – Walter Röhrl spune întotdeauna ceea ce gândește: ”Am învățat o lecție foarte importantă în timpul perioadei petrecute la Porsche: performanța de top în manevrare pe care o cerem de la o mașină sport, atunci când este împinsă la limită, este mai mult decât ceea ce au nevoie piloții profesioniști. În mod ideal, o mașină sport trebuie să fie ușor de controlat și de către șoferii obișnuiți.”

”Un garaj fără un Porsche 911 este doar o încăpere întunecată.”

Foto: Porsche

Foto: Porsche

”Nu trebuie să-i mulțumim lui Walter Röhrl doar pentru cei 25 de ani de loialitate petrecuți ca reprezentant al mărcii și consultant, ci și pentru aforismele sale originale. Preferatul meu este: ”un garaj fără un Porsche 911 este doar o încăpere întunecată”, spune Oliver Blume, Președintele Consiliului Executiv al Porsche AG.

This entry was posted in Motorsport and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *