P1 – primul Porsche din istorie

În 1898, Ferdinand Porsche a prezentat lumii primul vehicul Porsche: „modelul electric Egger-Lohner Phaeton C.2″ (cunoscut sub numele de “P1”). După 116 ani, modelul original şi nerestaurat a fost recuperat și completează colecția Muzeului Porsche, fiind introdus special cu ocazia aniversării de cinci ani de la deschiderea muzeului.

“P1” a fost unul dintre primele maşini înregistrate în Austria și a ieșit pentru prima dată pe străzile din Viena în iunie 1898. Porsche a inscripționat codul “P1” (reprezentând primul Porsche) pe toate componentele cheie, asigurând autovehiculului electric acest nume neoficial.

Modelul electric extrem de compact, cu o greutate de doar 130 kg, asigura o putere de 3 CP. Pentru perioade scurte de timp, puteau fi obţinuţi până la 5 CP, la capacitate maximă, P1 fiind capabil să atingă până la 35 km/oră. Maşina putea parcurge, în medie, până la 80 kilometri, o performanţă considerabilă pentru o maşină din acea perioadă.

La cinci ani de la deschiderea oficială din ianuarie 2009, noua piesă a Muzeului Porsche dictează reorientarea expoziţiei permanente. Pe lângă rearanjarea zonei dedicate produselor și istoriei motorsport, “P1” devine acum piesa centrală, care introduce vizitatorii în prima parte a expoziției – “prologul”. Inovatorul model concept “P1” va reprezenta puntea dintre trecut și evoluţiile din prezent.

This entry was posted in Events and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *